Det grønne kinderæg
Af Kristian Pihl Lorentzen, Kærsangervej 11, Ans
Arbejdet i den grønne trepart er mundet ud i et god og balanceret aftale, der vil få stor positiv effektiv på naturen og klimaet samtidig med, at vi bevarer grundlaget for en fortsat stor fødevareproduktion i Danmark. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg har set med meget stor skepsis på den megen tale om at lægge CO2-afgift på biologiske processer ude hos de danske landmænd. Især hvis høje afgifter blev gennemtrumfet straks uden at landmændene har mulighed for at omstille sig og undgå dem. Men jeg må tage hatten af for regeringen og de øvrige deltagere i den grønne trepart. I giver landmændene tid og rum til grøn omstilling frem til 2030 uden at der skal betales en krone i afgift.
Derudover er der sikret en stor rabat på CO2-afgiften, så ingen landmænd får gulvtæppet revet væk under sig, ligesom vi undgår mærkbare prisstigninger på dansk producerede fødevarer. Men vi når alligevel de fastsatte CO2-reduktionsmål til gavn for klimaet. Dertil kommer aftalens historiske løft af dansk natur og håndtering af fiskedøden i de indre farvande i kraft af en arealopkøbsfond på 40 milliarder kroner. Flot arbejde!
Forløbet omkring denne aftale har i øvrigt endnu engang bevist værdien af, at man sidder med ved forhandlingsbordet og skaber brugbare resultater for danske landmænd fremfor at stå på sidelinjen og råbe højt på nakken af en rodeotyr. Jeg tør næsten ikke tænke på, hvor denne sag var landet, hvis det alene var de røde partier, der deltog i arbejdet.